Príspevok na bývanie sa opäť o niečo navýšil. Kto má naň nárok?
28. 07. 2023

Príspevok na bývanie sa opäť o niečo navýšil. Kto má naň nárok?

Od júla sa opäť zvyšuje príspevok na bývanie pre občanov v hmotnej núdzi. O koľko si prilepšia k bývaniu a aké zmeny so sebou zvyšovanie prinieslo?

Aby ste mohli mať nárok na príspevok na bývanie, musí byť príjem členov vašej domácnosti pod hranicou sumy životného minima. Pokiaľ si ako domácnosť svoj príjem nedokážete zabezpečiť nad úroveň sumy životného minima vlastnou prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku či uplatnením nárokov, máte možnosť požiadať o príspevok na bývanie.

Výška životného minima pre plnoletú fyzickú osobu je 268,88 eur, pre ďalšiu posudzovanú plnoletú fyzickú osobu 187,57 eur a pre nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa je to suma 122,77 eur. Na základe týchto hodnôt si môžete vypočítať sumu životného minima vašej domácnosti podľa toho, z akých členov sa skladá.

Ak však chcete žiadať o príspevok na bývanie, okrem toho, že sa musí vaša domácnosť nachádzať v hmotnej núdzi, musíte spĺňať ďalšie podmienky. Je potrebné, aby ste mali bývanie v nehnuteľnosti na území Slovenska a mať na území Slovenskej republiky aj trvalý alebo prechodný pobyt.

Za bývanie sa považuje aj vlastníctvo alebo spoluvlastníctvo bytu alebo domu, nájom bytu, obytnej miestnosti určenej na trvalé bývanie alebo domu. Taktiež do kategórie bývanie spadá zariadenie podporovaného bývania, zariadenie pre seniorov či domov sociálnych služieb, krízové ubytovanie ako útulky, núdzové bývanie alebo krízové strediská a bývanie v byte alebo dome na základe práva zriadeného vecného bremena na dožitie, respektíve doživotné užívanie nehnuteľnosti.

Ďalšou podmienkou je mať riadne uhradené náklady spojené s bývaním za posledných 6 kalendárnych mesiacov a vedieť platenie týchto nákladov aj vydokladovať. Výnimkou je dlh na platbách, ktorý je v procese riešenia a príloha, ktorou je dohoda na splátkach.

O príspevok na bývanie môže v podstate požiadať každý, kto spĺňa vyššie uvedené podmienky, no každá žiadosť je úradom práce posudzovaná individuálne a v prípade nesplnenia podmienok môže byť žiadosť zamietnutá.

Výška príspevku na bývanie sa po novom delí na 5 častí, podľa toho, koľko osôb žije v domácnosti. Jedna osoba získa príspevok na bývanie vo výške 83 eur, dve osoby 140,90 eur, tri osoby 178,80 eur, štyri osoby 216,70 eur a pokiaľ vás v rámci domácnosti žije päť a viac, výška príspevku je 254,50 eur. Novela zákona nadobudla účinnosť od 15. júla 2023 a prvé príspevky v novej výške by teda mali byť vyplácané v auguste 2023. V ojedinelých prípadoch sa kvôli rozsiahlym úpravám zavádzania nového zákona do praxe môže stať, že príspevok v novej výške dostanú vyplatený až v septembri, s tým, že bude doplatený aj mesiac august.

Miroslav Jakubkovič
Autor: Miroslav Jakubkovič

Kto som a prečo sa venujem predaju nehnuteľností?

Volám sa Miroslav Jakubkovič a NIE SOM ŠTANDARDNÝM realitným maklérom.

Na realitnom trhu sa pohybujem od roku 2007 kde som sa zaoberal hlavne prenájmami RD a ubytovňí, keďže som mal velkú ubytovaciu spoločnosť a asi od roku 2011 ako realitný maklér špecialista vo velkej celoslovenskej realitnej spoločnosti. Od roku 2018 pracujem ako realitný  manager  špecialista vo velkej realitnej aj finančnej spoločnosti , kde náborujem , školím a príjmam realitných maklérov 

Špecializujem sa na rezidenčný a komerčný sektor nehnuteľností. V Trnave, Hlohovci a v Nitre a blízkom okolí predávam nehnuteľnosti už 10 rokov a rád predám aj tú vašu. 

Celý život vynikám z radu, a to platí aj v realitách. Nerobím len to, čo všetci ostatní, ale do svojej práce dávam pridanú hodnotu.

Nikdy som nechcel byť a ani nie som len jedným z mnohých, tzv. "maklérov," podľa ktorých je predaj nehnuteľnosti o pár fotkách na internete a čakaní, čo sa udeje. Takýto prístup sa prieči môjmu presvedčeniu o kvalitnej práci a preto moja profesionálna služba začína nezáväznou inšpekciou nehnuteľnosti, konkurenčnou analýzou pred predajom, návrhom predajnej stratégie, cez následnú profesionálnu prezentáciu nehnuteľnosti (napr. VIDEOOBHLIADKOU) zacielenú na zvýraznenie jej predností, až po masívnu propagáciu najmodernejšími technológiami, vďaka ktorej sa o vašej nehnuteľnosti dozvie "aj ten, kto nechce." Výsledkom je RÝCHLY PREDAJ za MAXIMÁLNU MOŽNÚ CENU, vďaka čomu klienti moje služby využívajú opakovane a odporúčajú ma svojim známym, a tak sa stávam ich rodinným realitným agentom.

Mojou filozofiou je 100%-ný servis, maximálny komfort klienta, a preto sú PRÁVNE A HYPOTEKÁRNE služby, služby POISTENIA NEHNUTEĽNOSTÍ a POPREDAJNÝ SERVIS samozrejmosťou

Ak teda hľadáte "nejakého makléra," ktorý urobí pár fotiek, zavesí ich na internet a čaká, čo sa udeje, tak vás musím sklamať - tu nie ste správne.

Ak však chcete pre svoju nehnuteľnosť profesionálnu starostlivosť zameranú na maximálny zisk a minimálnu časovú stratu, tak ste na stránke toho správneho EXPERTA na PREDAJ Vašej nehnuteľnosti. 

"KAŽDÚ NEHNUTEĽNOSŤ PREDÁVAM AKO SVOJU VLASTNÚ"

Moja úspešnosť predaja je 99,9% pri priemernej dobe predaja 14,8 dní

 

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov